Etalages Heerenleed

Simone de Jong heeft een jaar lang maandelijks de etalage vormgegeven van damesmodewinkel 'Heerenleed' aan Breestraat 108 in Leiden. In 2007 werd daarmee de eerste prijs behaald voor 'De mooiste etalage van Leiden'.

Dit etalageproject sloot naadloos aan bij het vrije werk van Simone de Jong. Net zoals in haar projecten 'Terloopse Zinnen' en 'Stil Genoegen' toonde zij in de etalage beelden en teksten die zicht gaven op verborgen beweegredenen, dagelijkse handelingen en alledaagse menselijke rituelen.

Het eerste thema voor de etalage was 'De lievelingsjurk'. Elke twee weken werd een nieuwe lievelingsjurk getoond met bijbehorende tekst. De eerste lievelingsjurk was knalrood, met mooie accessoires die nonchalant uit het laatje van een antiek kastje hingen, uitbundige naaldhakken, een feestelijk behangetje op de achtergrond, kersenbonbonpapiertjes op het kastje, naast een champagneglas met lippenstiftafdruk en de bijgaande tekst:

Ik vind het altijd een ramp om een jurk te kopen, maar op deze werd ik meteen verliefd.
Dat is me nog nooit gebeurd.
Deze jurk schreeuwt om hoge hakken
en een mooie rode mond.
Ja, dit is mijn lievelingsjurk.


Aan het etalageproject werkten veel mensen belangeloos mee en vele winkeliers uit Leiden leenden artikelen uit om de etalage in te richten. Dat maakte het project tot een bijzonder stadsproject. De eigenaressen van Heerenleed kwamen bij Simone de Jong met de vraag hun etalage in te richten, omdat zij haar project 'Er woont een vrouw in de etalage van V&D' herinnerden.

In de etalage die elke maand wisselde zijn vele taferelen te zien geweest van een lentebos met narcissen, tot tientallen lijstjes aan oranje lintjes met foto's van de koningin rond koninginnedag. Een etalage als een grote kijkdoos met kerst, een zandkasteel eind van de zomer en rond de uitverkoop een Sale-etalage met een bankje waarnaast uitpuilende tassen met kleding van een goed geslaagde strooptocht in de uitverkoop, de pumps vermoeid uitgeschopt onder de bank. De laatste jurk in de serie 'Lievelingsjurk' draaide statig in de rondte.

De ronddraaiende lievelingsjurk