Etalageproject: 'Er woont een vrouw in de etalage van V&D'

Het project dat Simone de Jong vormgaf in de etalage van Vroom & Dreesmann in Leiden droeg als titel 'De laatste dagen'. Veertien dagen lang 'woonde' er zogenaamd een vrouw in de etalage van V&D. De vrouw was aanwezig in aanwijzingen en dagelijkse veranderingen in haar interieur.

Het project was gebaseerd op de zin: 'Ergens moet een vrouw zijn die zich mooi maakt voor de stilte'. Goedbeschouwd leven wij allemaal in een etalage, waarin we worden bekeken en vaak worden beoordeeld op vluchtige uiterlijkheden. Niemand ziet wat we doen in stilte. Dit project heeft deze stilte vormgegeven en prijsgegeven in de etalage.

Het publiek kon elke dag gluren in het interieur. Elke dag aanschouwde men stille sporen van gebeurtenissen. Zo werd langzaam het geheim ontrafeld waar dertien dagen naar toe werd geleefd. Iedere toeschouwer maakte elke dag zijn of haar eigen verhaal naar aanleiding van de tekens van leven in de etalage. Reacties kon men uitwisselen en achterlaten op een internetsite die in het kader van dit project ontwikkeld was. De vrouw kon ook post ontvangen, wat ook daadwerkelijk gebeurde.

Dit project werd door Simone de Jong vormgegeven in samenwerking met Bernadette Drenth